fbpx

Egyszerűnek tűnik, igaz? Szükségem van virtuális asszisztensre?

A való élet azt mutatja, hogy a felismerés talán az egyik legnehezebb része a folyamatnak.

Sokan azért nem gondolkodnak el rajta, mert még soha nem hallottak a virtuális asszisztens szolgáltatásról. A tengerentúlon és Indiában jelentős számú virtuális asszisztens munkálkodik, az idei évre az jósolják, hogy az USA-ban a munkavállalók 40 %-a fog távmunkában dolgozni.Ebbe a számba természetesen beletartoznak azok a munkavállalók is, akik alkalmazottak, de otthonról dolgoznak.

Önmagában a „home-office” rendszer is egyre nagyobb teret hódít, és ma már nem csupán a vezető beosztásban dolgozók kiváltsága. A munkáltatók is felismerik, hogy sokszor az otthoni környezet nagyon pozitív hatással lehet a munkavégzésre.

Virtuális asszisztenssel dolgozni és együttműködni hasonló bizalmi kapcsolatban lehetséges, mint a távolról dolgozó alkalmazottunkkal. Hogyan választunk alkalmazottat? Hasonlóképpen tudunk va-t is választani.

Mik azok a feltételek, amelyeknek teljesülnie kell a kiválasztás során?

Lehet, hogy túl egyszerűnek fog tűnni a felvetés, de az első és legalapvetőbb feltétel:

1.) A szimpátia: ahogy az állásinterjúk során, úgy a virtuális asszisztens kiválasztásában is elsődleges a kölcsönös szimpátia. Ez a szolgáltatás- a szerződéses hátteren felül- bizalmi kapcsolaton alapszik, hiszen a hatékony munkavégzéshez szükséges, hogy bizalmas adatokat adjunk át.

2.) Tisztában legyünk azzal, hogy mit szeretnénk kiszervezni.

Ehhez a ponthoz azt javaslom, hogy gondoljuk át, hogy mik azok a feladatok, amikkel egy személyi asszisztenst megbíznék?

  • nyilvántartások kezelése
  • levelezés
  • utazás szervezés
  • ügyfélszolgálat
  • ügyfélkommunikáció
  • naptárkezelés

Ezeket a teendőket nagy valószínűséggel egy virtuális asszisztens is el tudja végezni. Gondoljunk csak bele, hogy külföldi tartózkodás során is ugyanígy teszünk. Megkérjük az asszisztensünket, hogy szűrje a leveleinket, egyeztesse le a találkozóinkat, foglaljon nekünk egy asztalt az adott város belvárosában.

Innen nézve, már nem is olyan földtől elrugaszkodott ötlet egy home office-ban dolgozó vállalkozóra bízni a feladataink egy részét, hiszen a kiszervezést, még ha nem is neveztük így, már el is kezdtük.

3.) Kommunikáció

Ezt a pontot nem is kell talán nagyon részletezni. A rengeteg előny mellett a virtuális asszisztenssel való közös munkát a kezdetekben a nem megfelelő kommunikáció nehézkessé teheti. A tapasztalat azt mutatja, hogy az első egy-két megbeszélés alkalmával, ha a megbízó fél megfogalmazza a kételyeit, kérdéseit és el is mondja őszintén, az magával hozza természetes módon a gördülékeny kommunikációt. A vállalkozásod sikere az asszisztensed fő mozgatórugója.

Közös munka, közös cél, nagy segítség.

Asszisztenspont. Virtuális asszisztencia. Pont most, pont Neked.

Megosztás