fbpx

Miért jó, ha van egy csapatod?

Szabadúszó vállalkozók, virtuális asszisztensek, tanácsadók, biztosítási ügyintézők és még sorolhatnám, mind önállóan dolgozunk otthonról, online, home-office- ban.

A mai bizonytalan időkben nehezen tudom eldönteni, hogy ez a fajta végtelen szabadság áldás vagy teher.

Kicsit több mint egy év eltelt azóta, hogy „belecsaptam a lecsóba” és nekivágtam életem kalandjának, azaz elkezdtem a saját virtuális asszisztens vállalkozásomat, ami egyszerre volt felszabadító és egyben félelmetes érzés. A fő különbség az alkalmazotti léthez képest az volt, hogy a bevétel kevésbé kiszámítható, de ettől eltekintve korlátlan alternatíva áll előttem, és a nehézség talán pont ebben látszódik a leginkább.

A pozitívumok listája is igencsak terjedelmes, miért is választottam ezt az utat?

  • saját időbeosztás,
  • rugalmas munkavégzési hely,
  • változatos feladatok,
  • új barátok,
  • új képességek elsajátítása,
  • kreatív oldalam kibontakoztatása és még sorolhatnám :).

Virtuális online asszisztensként először egy jó nagy adag bátorságra volt szükség, hogy el tudjak vonatkoztatni az addigi bevált szokásoktól, ahhoz, hogy az új szokásoknak, rutinnak teret adhassak. A mindennapos munkám során szükségem van külső inspirációra is, ezért nagyon vágyom arra, hogy újra lehessen találkozókra járni, egy kicsit együtt ötletelni.

Biztosan nem csak én vagyok így ezzel, hogy hiányolom már a személyes találkozókat, meetingeket.

Beülni egy kávéra és kötetlenül elbeszélgetni egy régi jó baráttal, most még kicsit távolinak tűnik, de talán nem kell sokat várni.

Ezek a meetingek lehetőséget adnak arra, hogy picit szárnyaljon a fantáziánk, eszmét cseréljünk és oldják a feszültséget, ami bennünk van.

Egyéni vállalkozóként is érdemes csapatban gondolkodni, hiszen a mastermind ereje vitathatatlan.

Miért is jó, ha van egy csapatod?

 „A csapatmunka egy képesség, amely lehetőséget ad az együttműködésre egy közös elképzelés érdekében. Egy képesség, amely az egyéni teljesítményeket a szervezeti célok felé tereli. Egy olyan energia, üzemanyag, amely lehetővé teszi az egyszerű emberek számára, hogy szokatlan eredményeket érjenek el.”- Andrew Carnegie

A vállalkozás nem jelenti azt, hogy egyedül kell lenned, mint egy magányos fa a sivatag közepén, ami ki van téve az időjárás viszontagságainak.

Keresnünk kell a támogató közösségeket, személyeket, akik bátorítanak, megveregetik a vállunkat akár csak virtuálisan is, facebook csoportokat és workshopokat.

Hogyan ne szigetelődjünk el? Dolgozzunk csapatban, csapatként!

Mindemelett ha virtuális asszisztenssel működünk együtt, aki nem csupán a szakmai tudását, de az egyéniségét is adja a projekthez, a közös munka még kreatívabb és eredetibb lesz.

Beledobunk mindent tudásanyagot egy nagy kalapba, kicsit megrázzuk és a végeredmény lehet:

egy forradalmi ötlet.

A csapatban dolgozók különböző életkora, szakmai háttere, életútja, kapcsolatai mind-mind új irányból közelíthetik meg az adott projektet.

A csapattagok kiválasztásában sokat segíthet, ha ismerjük a „Z-Process”folyamatot.

Te vajon melyik csoporthoz tartozol?

Forrás: knowledgeworkx

Az alkotók: ők azok, akik megálmodják az ötletet. Ez az igazi „brain storming”, amikor minden ötlet „ér”, mindegy, hogy egy gondolat mennyire aktuális az adott projektben, nem szabad itt letörni a szárnyát senkinek sem. Könnyen lehet, hogy egy nagyon furcsa gondolat egy másik résztvevőben egy szédületes felvetést indít el.

Ekkor jönnek képbe az Előrelépők: ők azok, akik a szuper ötletet felkarolják, és meghallgatják mások véleményét, kiderítik, hogy az ötlet életképes –e.

A Finomítók  munkája aprólékos kérdésfeltevésből áll, minden részletet megvizsgálnak. Piackutatás, analizálás fázisa, adatok gyűjtése rendületlenül.

Kivitelezők: ők azok, akik szeretik, ha van egy kész terv, aminek neki kell állni és csinálni. Odaadhatjuk nekik a kidolgozott projektet és ők addig nem nyugszanak, amíg készen nincs az egész.

Lesznek olyan személyek is, akiket nem tudunk besorolni pontosan egyik csoportba sem, nevezzük őket „Beugróknak” (Jolly Jokerek) ők azok, akik bármelyik szinten be tudnak lépni és biztosak lehetünk benne, hogy pont a megfelelő időpontban lesznek a megfelelő helyen.

Ha kiderítettük, hogy mi melyik csoportban lennénk, akkor gondolkodjunk, hogy a csapatunk tagjait hová sorolnánk be.

Hasonló a hasonlót vonzza?

A baráti körünkben bizonyosan sok hozzánk hasonló személyiségtípust találhatunk, az üzleti kapcsolatainkban viszont profitálhatunk abból, ha mások vagyunk.

Kiegészíthetjük egymást, mint a puzzle darabjai, az egyikünk gyengesége a másikunk erőssége lehet.

Virtuális asszisztensként kikkel dolgozhatunk együtt, kik alkotják a csapatot?

Egyrészt az ügyfelek, másrészt a szakemberek, akikkel együtt dolgozunk, mint például a grafikusok, szövegírok, webdesignerek, könyvelők.

Mindenkit biztatok arra, hogy az online térben is keresse meg azokat a közösségeket, ahol egymást támogatják. Nem kell feltétlenül szakmai csoportnak lennie, kötődhet a hobbinkhoz, lehetnek baráti, családi csoportok. Éljünk az online tér adta kapcsolódási pontokkal.

Nézzék az esőerdőt! Láthatják, milyen végtelenül összetett és milyen bonyolult kölcsönhatások uralják, még sincs egy kinevezett vezetője. Nincs szükségünk hatalmi rendszerekre ahhoz, hogy jó munkát végezhessünk együtt.

-Peter Senge

Egységben és csapatban az erő, használjuk ki!

Ha profi virtuális asszisztens csapattagra van szükséged, írj nekem!

Megosztás