fbpx

Gazdálkodj okosan, avagy Time-management a hétköznapokban

Az idő, az a fajta múlékony, megfoghatatlan dolog, amelynek sokan híján vagyunk és általánosságban elmondható, hogy inkább csak kergetjük, mintsem tudatosan használjuk.

Amikor leültem, hogy elgondolkozzak ezen, azon voltam, hogy megírom a tutit, de a valóság az, hogy én is csak tanulom, így inkább azokat a tippeket osztom meg, amelyeket én is alkalmazok a hétköznapokban.

Nagyon nyomasztó tud az lenni, ha azt érezzük, hogy egyszerre szakad a nyakunkba a rengeteg feladat, és hirtelen azt sem tudjuk, hogy hova kapjunk.

Ilyenkor veszek egy nagy levegőt, (iszom egy forró finom kávét- ez opcionálisJ) és azzal a lendülettel készítek egy listát arról, hogy mik is azok az ügyek, amelyek haladéktalanul megoldásra várnak.

1.)

Delegálás

A listát kicsit közelebbről szemügyre veszem és megnézem, hogy mik azok a teendők, amiket mindenképpen nekem kell elvégeznem és mik azok, amelyekhez segítséget tudok kérni, és másra is rábízhatok.

2.)

Priorizálás

Következő lépésben azt határozom meg, hogy mi az a konkrét feladat, amit az adott napon mindenképpen el kell végeznem, majd haladok a fontostól a kevésbé fontos felé.

3.)

Megvalósítás

Ha kiszűrtem azokat a feladatokat, amiket csak én tudok elvégezni, ill. mindenképp aznap kell megoldani, akkor már csak az marad hátra, hogy megbecsüljem azt az időt, ami az egyes feladatok végrehajtásához szükséges.

4.)

Szeretem, vagy nem szeretem feladat

A minőség vagy a mennyiség nagy kérdése: oldjak meg több, könnyebb projektet minél hamarabb, vagy kezdjem a legnehezebbel, amihez lehet, hogy a kapacitásom nagy részét fel kell használnom?

Mindenki számára más lehet motiváló, de nekem az tud igazán nagy lendületet adni, ha a listámon lévő legbonyolultabb feladatot ki tudom pipálni, így én ezzel kezdem.

5.)

Jutalmazás

Igen, ez is egy igazán fontos lépés, ahhoz, hogy a sokat emlegetett testi- lelki egyensúlyt fenn tudjuk tartani.

„Az idő olyan, mint a szél: ha jól használjuk minden célunkhoz elvisz bennünket.”-Lothar Seiwert

Te is szeretnél több időt ,arra, amit igazán szeretsz? Kérd személyre szabott ajánlatunkat!

Megosztás