fbpx

Ez évben kezdtem aktívan virtuális asszisztensként dolgozni és ez alatt az idő alatt nyilvánvaló lett számomra, hogy a megkérdezettek nagy része nem igazán érti, hogy pontosan hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Kik azok a vállalkozók, akik számára ez segítség, és előny egy virtuális asszisztens bevonása? Miért válasszon egy állandó alkalmazott helyett vagy mellett, virtuális vállalkozás támogatót?

Egy virtuális asszisztens általában 4 -5 ügyfélnek tud dolgozni havi szinten. Ez természetesen nagyban függ attól, hogy egy-egy ügyfél hány óra munkát szeretne kiszervezni.

A virtuális asszisztensek által végzett napi 5 -6 óra, ami ennyi nettó elvégzett órát jelent, nem egyenlő egy részmunkaidős alkalmazott 5-6 órás munkaviszonyával.

Mi is a fő különbség? Amíg az alkalmazottat a cég például 6 órás munkaviszonyban foglalkoztatja, az jelentheti azt, hogy ez a munkaidő nettó 4 óra vagy kevesebb. Kávészünetek, egyeztetések a kollégákkal, egyéb munkát megszakító szünetek.

Virtuális asszisztensként időmérő szoftvert használok, így ha egy ügyfél által kért feladattal foglalatoskodom, akkor kizárólag azt az időt mérem, amíg ténylegesen ezt a munkát végzem el.

Itt biztosan sokan megkérdezitek, hogy igen ez érthető, de honnan tudhatja az ügyfelem, hogy valóban annyi az elvégzett munka? Idő alapú számlázásnál ez a kérdés felmerülhet. Ez bizalmi kérdés egyrészt, másrészt a vállalkozó nagyon jól tudja, hogy a kiszervezett munka neki körülbelül mennyi időt vett igénybe, így tudni fogja, hogy a kiszámlázott órák mennyire reálisak.

Az első munkafolyamatok előtt lehetőség van ingyenes próbamunkára sok esetben, ez mindkét félnek megnyugtató lehet. Le lehet mérni a munkára fordított időt és azt is, hogy ez valóban olyan munkafolyamat –e, amit hatékonyan ki lehet szervezni. Ha olyan feladatról van szó, amihez napi szinten többször kommunikálni kell az ügyféllel, az valószínű, hogy nem fogja a kívánt eredményt hozni magával. Próbáljunk olyan részfeladatokat átadni, amit az asszisztens minimális egyeztetéssel szinte azonnal elkezdhet.

Miért jó a virtuális asszisztensnek, hogy otthonról dolgozik?

Tudom, tudom.. azért jó neki, mert otthon van és aztán meg, ki tudja valójában mit is csinál :).

Az „otthon van” rész igaz lehet, bár a virtuális asszisztencia azt is jelenti, hogy bárhonnan tud dolgozni, ahol van internet, nekem nem ez a legfontosabb előny. Számomra inkább a bármikor, ami annyit jelent, hogy ha reggel 6-10 –ig tudok dolgozni akkor, akkor fogok, ha délután van 2 órám, akkor, akkor ülök le a gép elé. Ez a fajta rugalmasság az egyik vonzereje a szakmának.

 További érdekes kérdésekre hozom a  válaszokat a következő cikkemben.

Megosztás